неділю, 30 жовтня 2016 р.

OLX сльозам не вірить: Що нам каже ринок оренди квартир


Я ось сидів і думав, а в якому районі найдорожчі квартири для оренди? Центр, правильно? Тільки ось у кого не запитай - усі в центрі живуть. 
А наскільки змінюється ціна квартири від кількості кімнат? Теж було б круто дізнатися, раптом тісно або кімнат забагато і хочеться зекономити.

Загалом я вирішив зайти на olx і "ручками" переглянути усі оголошення з ринку оренди квартир - всьго вийшло 1562 оголошень. Середня кількість переглядів оголошення - 222.

Найпопулярнішим районом виявився Печерський, так що якщо ви живете на печерську - швидше за все - ви не місцевий :D

Якщо намалювати графік по відношенню кількості оголошень до району вийде приблизно ось це:

Найменш популярний Голосіївський та Подільский райони - закінчились вільні квартири? - не думаю.

Як ви думаєте, яка найпопулярніша ціна за оренду квартири у Києві?
600 оголошень з ціною біля 10 000 грн, не погано, так? це 1/3 (третина) усіх оголошень, а середня ціна за квартиру - 11-000 грн.

Дуже мало оголошень на оренду "елітних" квартир, але вони є і завжди у валюті. Знайшов біля 10 квартир із ціною у районі 80-100 тисяч грн. (при курсі 25 грн за 1 дол)

А ще є цікава динаміка росту ціни відносно кількості кімнат і пори року. Ось два графіки, перший зроблений 2 тижні тому, другий - вчора



Холодає не тільки на вулиці, але і на ринку оренди.
1) Більшість однокімнатних лежить в районі 15 000 грн
2) 3-кімнатну дешевше 5 000 гривень можна не шукати (та і чого б це)
4) 4-кімнатних майже немає або немає бажання здавати квартиру циганському табору
5) за 20к можна зняти будь-яку квартирку, при цьому якість не впаде, була б 20-чка.

Найбільше дивує те, що різниця між 1-о  і 2-х кімнатними майже непомітна, все в районі 5-15 тис.

Насправді мене цікавило трішки не це, я так і не зрозумів як змінюється ціна відносно району і кількості кімнат. Ось наприклад "репорт" на основі лінійної регресії:

Якщо коротко - це залежність ціни від кількості кімнат і району. І саме за це відповідає змінна R-squared у правому верхньому кутку. Що вона показує? Те що ціна змінюється на 0,007 % відсотка в залежності від району і кількості кімнат. Якщо чесно - статистична погрішність це 5%-10%, а ми не потрапляємо навіть туди.
Якщо дивитися на P>|t| - це значить що усі ціни формувалися випадково з 95% вірогідністю.
Тобто більшість цін формується в залежності від інших параметрів, які важко отримати від оголошення у olx. Можливо район і кількість кімнат впливає значніше якщо враховувати наповнення квартири або будинок, але таких даних я поки що не отримав.


PS. Оськільки читаю передбачення Нострадамуса я ще поганенько - буду вдячний за підказки по репорту. А поки це все що я отримав і наступний етапом буде розподіл цін і кімнат по районам. Подивимось, можливо цей випадок не варто довіряти лінійній регресії.




Немає коментарів:

Дописати коментар