середу, 31 січня 2018 р.

Що не купити за гроші, графіки дорослішання дівчат та шлях мужиків ч/2


Про вогонь і шашлики вже пишу, а попередній про ламбо вже писав.

Наступні 3 збірки:
  1. Jacque Fresco: The Best That Money Cannot Buy;
  2. Rollo Tomassi: The Rational Male. Preventive Medicine;
  3. Jack Donovan: The Way of Men;

Буду закруглятися з чоловічою літературою, ідеї часто повторюються і можна навіть поділити на категорії:
- спіритична х-я (є непогана спіритична х-я)
- 5 тис років тому стайл (вдарив по голові і потягнув додому)
- ріал ток (збірки історій, практик, порад, статистики)

Мій улюблений останній, оскільки туди іноді включають історію і пояснють чому вона ще працює або вже ні. Із спіритичної пораджу лише одну книгу - The Way of Superior Man, а рев"юшечку допишу потім. У тебе є шанс зробити це раніше.


# Куди йдуть мужики!

Джек дуже простий чувак, як і більшість чуваків, тут все просто - ми дивимось як було до індустріальної революції і кажемо, що все пішло не в ту сторону. Тут описуємо 4 характеристики, які не вистачає сучасним "мужчінам". Чому 4? Відповідь на картинці у початку, це ж ідеальний розмір, кх-кх, для списку.
Ідея в тому, що всю історію чоловіків вчили 2 штук - помирати і вбивати. Коли ми не робили ні те ні інше - ми розможувались і їли, в принципі нічого не змінилось. Тепер, полювати нам не дають особливо, помирати не треба, є порно, їжу дістати легко, тян не потрібні. Тепер серйозніше

Вся книга заснована на ідеї груп, банд або так званих "gang", як розподіляється ієрархія, які стосунки між чоловіками у банді і які стосунки між групами. Описують основні характеристики об"єднань і те як створити своє, як на мене - є здорові ідеї.

Початок йде від оцінки чоловіків жінками, і, як каже автор, жінки оцінюють чоловіків так, як їх оцінюють інші чоловіки, а звідти йде боротьба за піс-чки ресурси, оскільки розмножуватись методом поділу ми ще не навчились, а спроб було багато.

Які характеристи? Сила, Великі яйця Сміливість, Майстерність у вашій справі і Честь. Честь не про лицаря, який даму захищає, а про те, як ви дозволяєте до вас ставитись іншим.

# Які враження?
Чи змінилося б щось, якби я не прочитав її? Ні, не змінилось, книжечка із розділу за Сталіна стояв краще, а тепер інтернети і на вулицю можна не виходити, щоб дістати їжу. Ідеї звичайно цікаві, чіткі аргументи чому держави про-буються, а угрупування єдина надія на конкуренцію і виживання людей. Ще раз читати точно не буду і радити вам теж. Почитали те що вище, подивились на обкладинку і досить, дякую.

# Що запам"яталось?
Цікава історія про Рим, наприклад як його заснувала група чоловіків і як вирішили проблему із нестачою жінок у місті - вирішили закатити паті і запросити побільше сусідів, а зранку сусіди поверталися недораховуючись дочок.

Наступна цікава ідея в порівнянні устрою шимпанзе та бонобо. 

Якщо коротко, у шимпанзе є чіткий поділ на групи, жінки майже ніколи не приймають участь у них, лише без дітей, та і ті часто мігруюють із однієї в іншу. Самці залишають у групі по максимуму, але типова ситуація, коли кілька мавп об"єднується, щоб вбити скинути лідера. Територіальні, завжди ворожі до сусідніх груп.
Бонобо цікавіші, їжі завжди вдосталь, сексом займаються усі з усіма, хоча самці і тримаються однієї самки, ніколи не хвилюються чия це вона і чиї це діти, адже кожен може бути твоїм, тому ставлення завжди добре. Підстав і поділу по мінімуму, ніколи не ворогують із мавпами інших груп, наприклад, якщо раптом до них забреде невідомий добродій і почне облюблювати самочку, її бойфренд не зробить нічого, тому що лежати добре, їжа поряд, а якщо зовсім не подобається, то краще приєднатися.

Автор наполягає, що тепер суспільство більше схоже на устрій бонобо і не вистачає нормальних мужиків банд. 


# Що не купиш за гроші


Як на мене, Жак - трушний винахідних, футурист і за нього я голосував би як за монарха землі (ніх-венький такий тайтл, так?). Якщо ви не знайомі з ним, ось коротке інтро:
Школу він попросив прогулювати, тому що вчать там мало, нудно і всю програму він пройшов. Тому вдома Фреско тримав лабораторію і проводив досліди. Перевіряв він все, від куклус клану до фокусників, сперечався із Ейнштейном та ще багато цікаво.
Коли йому потрібно було заробляти - він робив винаходи, наприклад для боїнгу, щоб покращити аеродинаміку чи двигуни, дуже часто розчаровував відомих архітекторів, тому що ідеї у них були такими собі і фізика завжди виграє. 

Краще пошукати англійською, тут все таки перебільшили і бісять вставки:


# Так про що книга?
Ціль життя Фреско - це змінити світ, а особливо світовий устрій. Оскільки він реаліст, то почати він вирішив із підготовки людей і популяризації технологій і науки в побудові економіки побудованої на ресурсах. Суть досить проста, їжі вистачає на всіх, а голод все ще присутній, якщо сфокусуватися на оптимальному використанні ресурсів - можна зменшити робочий час і витрачати його на винаходи, які ще покращать наше життя. Жак, найкрутіший футурист, якого я зустрічав і "Все що не купиш за гроші" лише популяризація його проекту та ідей. Звичайно його біографія та виступи цікавіші, але книга для ознайомлення із позицією та проблеми сучасної економіки - дуже хороша


# Які враження?
Перейду до вражень, тому що всі ідеї Жака краще переглядати самому і робити власні висновки. Скажу ще раз, це мій улюблений футурист, він мені імпонує більше Маска, Ейнштейна, Форда та усіх інших. Читати звичайно варто, популяризація науки для вирішення проблем - це найздоровіший підхід до життя, як на мене, і тут Жак із своїми розповідями про расизм, сексизм, кохання, релігію вибиває 100 із 100.


# Що запам"яталось?
Закину трішки ідей, щоб розуміти про що тут йде мова.
Одна із пропозицій - не довіряти людям критичні штуки, чому? Та тому що заснути на дорозі може кожен, пропустити червоний теж, а ось якби на дорогах були автоматичні штуки, які зменшували швидкість примусово, а перед переход піднімався якийсь заборчик - наїздів на пішоходів було б менше. Ми можемо говорити про переходи не у тих місцях і травми для водіїв, але це лише приклад, ідею можна розвивати далі включаючи самокеруючі автомобілі, наземні переходи, основна ціль - мінімізувати людський фактор и помилки.

Інша пропозиція про єдине світове правління. Можна говорити про масонів, ООН і так далі, але я не бачив жодного громадянина світу, я не бачив жодного президента землі і офіційного представника планети. Ми живемо разом, але окремо і, як описує Жак, єдине, що приводило до серйозних змін у сусільстві - це війни і економічні кризи, тому давайте почекаємо ще трішки і будемо змінюватися.





Знову раціональний чоловік, це продовження попередньої книги описаної у рев"ю книги про гіпергамію
Ролло цікавий персонаж і активно продає спорт та здоровий спосіб життя. Давай до суті

# Про що там знову?
У продовженні вимкнення із матриці, як каже автор, він описує як саме працює гіпергамія та які стадії проходить дівчина при дорослішанні. Я можу описувати і старатися зробити це красиво або смішно, але нічого не опише краще, ніж ця картинка:


Тут графік SMV (sexual market value) жінки і приблизно розрахунок очікуваних якостей від чоловіка. Я не буду оцінювати так це чи ні, але можете прикинути чому ми тусимо і коли пора вже йти у шлюб. Кожна секція описує що, як і чому відбувається у кожен із періодів, звичайно якості обраного змінюються, є інфа про кризи у відносинах, коли відбуваються розлучення і чому.



# Які враження?
Ролло крутий, як на мене, дві книги і дві сподобалися, сприймати варто із долею критики, як і решту речей в житті ;) 
Абсолютно рекомендую усіх хто прочитав Rational Male, а якщо ви хочете взяти цю книгу, то рекомендую глянути на попередню, що розуміти про що йде мова. Однознайно 10 із 10, тому що болтд!


# Що запам"яталось?
Звичайно я розглядав категорії, які мені цікаві, але були речі, які трішки шокують, наприклад, ви знали, що найчастіше ініціатором розлучень (шлюбних) є жінки? (я чесно хочу глянути статистику, тому що перевіряй) І не тому що вони погані чи не такі, а тому що кожні N місяців та років відбувається переоцінка цінностей в стосунках і тест може бути провалений. Найпопулярніші періоди це 3 і 7 років, на які припадають піки розлучень,  співпадає це із ростом дітей та вкладом чоловіка (через 7 років він якби нівелюється) і його мужність переоцінються порівняно із доступними кандидатами, що якби говорить "Ось цей тепер краще підійте".

Цікава теорія про "party years" або так званий "slut period",  (там і про стосунки на відстані, і про стосунки в універі після школи). Заради експеременту, скільки у вас знайомих, які продовжили зустрічатися коли пішли в університет? 
Так ось, "party years" це можливість максимізувати профіт у так званий пік SVM-a і підходити найбільш товстенький шматочок. Сюди включити експеременти і все що можна дозволити маючи ресурси.

Загалом, ідеї дивні, комусь не зайдуть, хтось може відреагувати агресивно, як на мене - цікаво, пізнавально, має право на життя. 

На десерт поділюсь графом порівняння SVM-а чоловіків і жінок
Про цінність чоловіків і періоди писати не буду, для цього краще читати попередню книгу.

А що думаєш ти? І яка з цих 3-х піде у твою поличку?


1 коментар: